ZAPISANO V GEOMETRIJI

Razstava slik Irene Gajser
sreda, 6. februar 2019
Razstava bo na ogled do 6. februarja 2019

 

Kvadrat in krog. Rdeča in modra. To so ključne determinante opusa Irene Gajser, diplomirane slikarke in magistre umetnosti.
            Njena pripovedno-izpovedna in likovno-vizualna entiteta pripada simbolnim znamenjem in arhetipom. Avtorica raziskuje njihove pomene in vrednote, snuje vez med naravo in geometrijo ter na takšnih temeljih gradi njej lastna likovna ovrednotenja. Najraje prisluhne starim oblikam in praoblikam, krogu, kvadratu, trikotniku, likom, ki v sebi nosijo božansko geometrijo, ki premorejo moč ter posedujejo večne modrosti in sporočila. Z njimi potuje med zemljo in nebom, med materialnim in duhovnim ter posredno govori o vselej prisotnem dualizmu, o večnih analogijah življenja.
            Kot pravi sama, so ji simboli zanimivi zaradi svojstvenega vrednotenja notranje resničnosti in sugestivne stvarnosti, ki je hkrati skrivnostna, nerazločna in globoka.
            Njena dela odlikuje tudi poseben izvajalski postopek. Fascinantnost barvnih sledi rezultira spontana, akcijska ali pa nadzorovana gestikulacija, tekoči, široki, v mehko artikulirane ploskve ujeti nanosi, pa linije in kapljice. Raznoliki likovno-vizualni efekti se dodatno razpirajo z uporabo peska, ki predstavlja še en slikarkin dialog z zemljo, s prvinskim, hkrati pa strukturalni naglas, ki je zaščitni znak njenih kreativnih receptur.
            Irena Gajser oblikuje znakovne fenomene, ki se nenehno preobražajo in variirajo, sledijo avtoričinim mislim, njeni volji in intuiciji, njenemu rdečemu in modremu kolorističnemu konceptu, skratka barvam, ki dodatno razpirajo simbolne dimenzije.

                                                                                                                                                    Anamarija Stibilj Šajn

 

Razstava bo na ogled do 6. februarja 2019.

Vstopnine ni.

koledar prireditev
< MAREC 2020 >
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN