SPOMLADNICE
DOBRODELNI VEČER
BORIS PAHOR, SEVERA GJURIN, GAL GJURIN
četrtek, 22. maj 2014, ob 20:00
cena: 14 € - 15 €
Spletna prodaja vstopnic

 

Z literarno eminenco Borisom Pahorjem se bosta pogovarjala Neva Zajc in Poljanka Dolhar. Sestrsko-bratski duet Severa in Gal nam bo zapel ob spremljavi zasedbe, ki jo sestavljajo Blaž Celarec – tolkala, Domen Gracej – trobenta, Miha Kraker – kitara in Matej Tekavčič – bas.

Boris Pahor, Severa in Gal Gjurin so se srečali 4. septembra 2009. Boris Pahor je bil avtor v fokusu Mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Na literarnem večeru, ki so ga pripravili na Ljubljanskem gradu, je Igor Samobor prebiral odlomke iz Pahorjevega romana Spopad s pomladjo, z glasbo pa sta mu odgovarjala Gal in Severa Gjurin. Tistega večera se je zgodilo nekaj magičnega – moč dialoga med njegovo besedo in njuno glasbo je rodila medsebojno naklonjenost in spoštovanje. Pahorja se je njun nastop dotaknil: »Bilo je doživetje umetniške polnosti v delikatni zbranosti. Tisto petje in tisto klavirsko spremljavo bi rad imel, da bi jo še poslušal,« je zapisal v svoj dnevnik, objavljen v Knjigi o Radi, ki je pri založbi Mladinska knjiga izšla leta 2012. V dneh ob izidu sta brat in sestra začutila željo, da bi mu posvetila koncert. Leta so tekla, telefoni med Ljubljano in Trstom vsake toliko zabrneli in naposled so skupaj našli koncept, prostor in dan. Dobrodelni večer bo v Kosovelovem domu v Sežani 22. maja 2014 ob 20. uri, naslovili pa so ga Spomladnice.

Beseda si bo podala roko z glasbo za dober namen: izkupiček od prodanih vstopnic bo s prijazno pomočjo Društva Jaka Štoka, ki sicer skrbi za pisateljevo knjižnico, namenjen pomoči potrebnim na Proseku oziroma v Občini Trst, katere zaslužni meščan je od lanskega avgusta. O pisateljevem odnosu do glasbe vemo malo, prav tako o knjigah, ki jih imata rada Severa in Gal, zelo malo pa tudi vemo o njihovem »usodnem srečanju«. O vsem tem se bosta s tremi osrednjimi gibalci večera pogovarjali Poljanka Dolhar, novinarka Primorskega dnevnika iz Trsta, in Neva Zajc, urednica in novinarka Radia Koper, obe dobri poznavalki literarnega ustvarjanja in življenjske drže Borisa Pahorja. Pogovor bo objemala glasba, ki jo ustvarjata Gal in Severa.

Vstopnina: v predprodaji 14 EUR, na dan prireditve 15 EUR.

koledar prireditev
< DECEMBER 2020 >
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN