| drugo | komedija | |
ROJSTVO VENERE
Muzeum Ljubljana
PREMIERA
nedelja, 18. november 2018, ob 20:00
izven
cena: 5 € - 15 €
Spletna prodaja vstopnic

Ivo Svetina: ROJSTVO VENERE

Gledališko-plesna predstava, premiera

Produkcija: Muzeum Ljubljana.
Koprodukcija: Kino Šiška - Center urbane kulture 
ter v sodelovanju z Kosovelov dom Sežana  s finančno podporo MOL - Oddelek za kulturo in Ministrstva za kulturo RS.

Ekipa:

avtor besedila: Ivo Svetina, nastopajoči: Jernej Gašperin, Vid Klemenc, Manca Krnel, Maruša Majer, Mateja Rebolj, režija in gib: Barbara Novakovič Kolenc, scenografija: Vlatka Ljubanović, glasba: Dario Serini, Luka Lah in Tine Grgurevič, kostumografija: Leo Kulaš, montaža slike: Janez Skobe, šivanje kostumov: Tjaša Gnezda, Irena Tomažin, fotografija: Jeff Bickert, stiki z javnostmi: Nina Smerkol, stiki z javnostmi (Koper): Eva Prušnik.

Igra se odvija v času med septembrom 1449 in majem 1498; med vdorom Karla VIII. in Savonarolovo smrtjo. Savonarola vpliva na Botticellija, da se odvrne od lastnih načel, ki so renesančno humanistična in v duhu neoplatonizma slavijo lepoto >kot duhovno milino<, saj na svojih slikah upodablja >ambivalente simbole<, zemeljske in nebeške boginje, telesno in duhovno ljubezen (Rojstvo Venere). Razmerje med Botticellijem in Amedeom se zaplete, Amadeo ga zaradi ljubosumnosti ovadi. Botticelli začne slikati Mistično rojstvo (Nativita), v katerem hoče izpostaviti >spravo< med angeli in ljudmi. S to sliko, hoče izpovedati svojo novo vero, ki je začela najedati njegovo ustvarjalno silo. Tone v pozabo. Ko Savonarola gori na grmadi, Botticelli stoji pred praznim platnom, na katerega napiše Nativita. Amadeo ga prosi odpuščanja. Skozi prazno platno pa vstopita tudi Simonetta in Clarice. Ves čas v igro vdira sedanjost: vrhunski strokovnjaki skušajo Rojstvo Venere rešiti pred uničenjem. V replikah se izmenjujejo tehnične ocene in možnosti restavriranja.

Dramsko besedilo Iva Svetine Rojstvo Venere ponudi širok spekter tem o obdobju renesanse in slikarstvu quattrocenta. Pri tem nam bo v metodološko pomoč Masaccio, slikar zgodnje renesanse, katerega figure so monumentalne in prizemljene v čutnem. V Izgonu iz raja Masaccio ujame trenutek resnice, eksistencialne krutosti, zmogel slikati bolečino (pojem grdega v estetskem smislu). Botticelli pa lepoto zajame s slikanjem privida raja, iluzije, plesnih gestah in pozicijah nog.

V diptihu uprizoritev 2018-19 bomo sopostavljali nezmožnost ob zmožnost realizma: kako se to udejanja v umetniškem in filozofskem korpusu obeh velikanov (Boticellija/Masaccia).

V gledališkem besedilu se prepletajo tri ravni: mitološka, zgodovinska in sedanjost.

Celotno dogajanje je postavljeno za perspektivični raster, ki deluje kot prepreka ali meja, hkrati pa pozorno mapira posamezne prizore/slike/dramatis personae skozi gledališke situacije. Tako lahko uprizoritev "beremo" z dveh vzporednih gledišč: restavratorji delajo na obnovi slike in so obenem gledani s strani publike. Nastane slika v sliki, restavratorji so zadnja meja pred t.i. padcem v sliko, ki jo konzervirajo, ohranjajo, se mučijo z njo, da bi ponovno "nastala". Na ves ta angažma okoli obnove slikarske umetnine pritiska kulturno-politična menažerija takratnega sveta.

Vstopnina 15 EUR, dijaki in študentje 5 EUR, upokojenci 7 EUR, abonenti (ki niso upokojenci) 8 EUR.

koledar prireditev
< NOVEMBER 2020 >
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN