NA KRILIH GALEBA
SLOVENSKI ILUSTRATORJI V ITALIJI
Ponovno na ogled od 25. maja pred filmi!
nedelja, 23. avgust 2020
Ogled razstave je podaljšan do 23. avgusta 2020.

Spoštovani obiskovalci, vljudno vas prosimo, da med gibanjem po naših prostorih upoštevate oznake za točke vstopanja in izstopanja, ohranjanje razdalje in smeri gibanja, vsa naša ostala navodila v zvezi z novim koronskim virusom, ki si jih lahko preberete na pisnih obvestilih ter vse zakonsko določeno ravnanje, za kar se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.


 

Razstava zaobjema dela slovenskih ilustratorjev v Italiji, ki v zadnjih desetletjih pišejo zgodovino otroške (in ne samo) ilustracije med Slovenci v Italiji, pri tem pa presegajo zemljepisne meje Furlanije Julijske krajine in segajo globoko v italijanski škorenj, se razpredajo vzdolž in počez slovenske pernate silhuete in še kam.
            Projekt, ki sta ga oblikovala Zveza slovenskih kulturnih društev in Založništvo tržaškega tiska, je prvič zaživel na Slofestu 2017 z razstavo v tržaški dvorani Veruda in s predstavitvijo istoimenskega dvojezičnega kataloga, ki je izšel pri ZTT-ju in ki ga je uredila Alina Carli. Razstava je bila leta 2018 na ogled tudi v Tržaškem knjižnem središču in v tržaškem Kulturnem domu, leta 2019 pa v  Vodnikovi domačiji v Ljubljani.
            Predstavlja se petnajst ilustratorjev starejše, srednje in mlajše generacije, ki jih mladi bralci na osnovnih in srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji spoznavajo preko njihovih del že od prvih šolskih korakov dalje.
            Slovenski ilustratorji v Italiji so se kalili na različnih akademijah in drugih umetniških in grafičnih šolah, kar je tudi opaziti v njihovem likovnem izrazu. Nekateri so bolj ekspresivni, z energično potezo in barvo dajejo besedilu dinamiko, drugi, bolj mehki v svojem izrazu, pa nas pobožajo s svojim pravljičnim svetom. Med njimi so tudi taki, ki s svojo duhovitostjo in nagajivostjo že na prvi pogled izvabljajo nasmešek.

Prireditelji: Zveza slovenskih kulturnih društev in ZTT – Založništvo Tržaškega tiska v sodelovanju z Društvom za umetnost KONS.

Ogled razstave je podaljšan do 23. avgusta 2020.

Vstop je prost.

koledar prireditev
< AVGUST 2020 >
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN