| |
MUVIT/6X60
Festival MUVIT/6x60
POLETNI KINO NA KRASU
ponedeljek, 13. avgust 2018, ob 12:00

 

Ponedeljek, 13. avgust 2018, ob 12.00

Začetek maratona

KRAS-NIH PET LET USTVARJANJA KRATKIH FILMOV

Maraton kratkih filmov Muvit/6x60 letos že v svoji peti ediciji, prizorišče dogajanja pa bo umeščeno na Kras 

Letošnji maraton ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60 bo kras’n’! Delno zato, ker bo sam projekt letos doživel že svojo peto izvedbo, delno pa zato, ker bo dogajanje postavljeno na Kras, natančneje v Sežano, kjer se bosta med 13. in 15. avgustom 2018 v Kosovelovem domu zgodila začetek in zaključek Muvita. Tako kot vsa leta doslej koncept projekta tudi letos sledi ideji, da se maraton vsako leto odvija v drugem slovenskem mestu, organizatorji pa so letos pripravili tudi nekaj programskih novosti.  In če je bila lansko leto v Celju filmarjem navdih za ustvarjanje svetovna popotnica Alma M. Karlin, bo ustvarjalce kratkih filmov letos navdihoval pesnik in publicist Srečko Kosovel.

Muvit/6x60 je filmski maraton, kjer prijavljene filmske ekipe v 60 urah napišejo, posnamejo in zmontirajo film, ki ne sme biti krajši od 6 in daljši od 8 minut. V preteklih letih je veljalo, da je vsaka filmska ekipa pred uradnim začetkom maratona izžrebala ovojnico s tremi usmeritvami, ki jim je morala slediti pri ustvarjanju filma. Usmeritve so bile za vsako ekipo drugačne, letos pa organizatorji maratona Muvit/6x60 predstavljajo programsko novost: vse ekipe bodo dobile enake usmeritve. Kot pojasnuje Maja Šest, umetniška in programska vodja projekta Muvit/6x60, so se za takšno spremembo odločili, ker je letošnji Muvit že peti po vrsti in “je prav, da ponudimo nekaj novega, dodaten izziv ekipam, ki se bodo prijavile na maraton.” Pri oblikovanju programa so s sodelavci v organizacijski ekipi sledili tudi razmišljanjem članov žirij preteklih let, od katerih so dobivali podobne sugestije in se tudi na tej podlagi odločili za uvedbo programske novosti.

“Menimo, da bo ogled filmov tako še bolj zanimiv, saj bomo zagotovo videli, kako široke so možnosti filmskega pripovedovanja, kljub enakim izhodiščem,” še dodaja Maja Šest.

Krasna lokacija

Dogajanje maratona bo letos umeščeno v kraško okolje. Začetek in konec Muvita se bosta namreč zgodila v Kosovelovem domu v Sežani. Kot pravi Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, je to za lokalno okolje odlična priložnost za spodbujanje ustvarjalnosti. “Obenem bo Muvit dogajanje doprineslo na Kras nekoliko več življenja, kot smo ga sredi avgusta sicer tukaj vajeni,” še dodaja Ukmarjeva in si ob tem obeta drznih idej in zagona mladih, tudi v čezmejnem prostoru. Upa namreč tudi na prijave ekip iz sosednje Italije.

Naj zmaga najboljši

Tako kot vsako leto doslej bo tudi letos strokovna žirija med vsemi prijavljenimi kratkimi filmi izbirala tri zmagovalce, ki bodo za svojo ustvarjalnost nagrajeni.  Člani žirije bodo letos Gojmir Lešnjak Gojc, igralec in ikona številnih kultnih televizijskih oddaj in serij, Luka Marčetič, režiser velike slovenske filmske uspešnice Pr’ Hostar in Lev Predan Kowarski, ki se je kot direktor fotografije podpisal pod celovečerni igrani film Pot v raj.

Poletni kino na Krasu in finalna prireditev

Muvit/6x60 bo potekal od 13. do 15. avgusta 2018.

V programu Poletnega kina na Krasu se bo odvrtela projekcija kratkih filmov preteklih edicij maratona Muvit/6x60. V izboru bodo filmi, ki so navdušili žirijo in publiko, nekateri med njimi že uživajo kultni status. Dogodek bo potekal v sredo, 15. avgusta 2018, od 21. ure dalje, v poletnem amfiteatru Kosovelovega doma, vstop na dogodek pa je prost.

Finalna prireditev, kjer se bodo predstavili vsi uvrščeni kratki filmi in izmed katerih bo strokovna žirija izbirala zmagovalce, pa se bo zgodila 17. avgusta 2018 ob 21. uri. Dogodek, ki bo potekal v poletnem amfiteatru Kosovelovega doma, bo povezoval stand up komik Žan Papič, vstop za obiskovalce pa je prav tako prost.

Sodelovanje z občino Sežana in Naravoslovnotehniško fakulteto

Projekt Muvit/6x60 letos podpirata Občina Sežana in Kosovelov dom. Organizatorji maratona kratkih filmov Muvit/6x60 pa so se pri pripravi celostne grafične podobe projekta že drugo leto zapored povezali tudi s študenti Naravoslovnoteniške fakultete v Ljubljani. Sodelovanje je podprto tudi s strani države in Kohezijskega sklada EU.

DODATNE INFORMACIJE:

Maja Šest, umetniška in programska vodja Muvit/6x60

E: info@muvit6x60.com 

T: +386 31 372 039

Sreda, 15. avgust 2018, ob 21.00

Festival MUVIT/6x60 – JAGODNI IZBOR PRETEKLIH EDICIJ FESTIVALA

MUVIT/6x60 je filmski maraton, na katerem prijavljene filmske ekipe v 60-ih urah napišejo, posnamejo, zmontirajo in dostavijo film, dolg 6–8 minut. Vsaka filmska ekipa ob začetku maratona izžreba ovojnico s tremi usmeritvami (akcija – predmet – stavek), ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma. Žirija nagradi 3 ekipe, ki uspejo dane usmeritve najbolj kreativno in filmično uporabiti v svojem filmu.

Petek, 17. avgust 2018, ob 21.00

Festival MUVIT/6x60 – zaključna prireditev s projekcijo ustvarjenih filmov.

koledar prireditev
< SEPTEMBER 2018 >
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN