MARIJ ČUK: ČRNI OBROČ

PREDSTAVITEV ROMANA
ponedeljek, 15. junij 2020, ob 18:00
v amfiteatru – vstop je prost

100-letnica požiga Narodnega doma v Trstu v romanu ČRNI OBROČ

PREDSTAVITEV ROMANA MARIJA ČUKA 'ČRNI OBROČ'

Črni obroč Marija Čuka, sodobnega slovenskega pesnika, pisatelja, kritika, dramatika, novinarja, bralca postavi v Trst poleti leta 1920. Zaljubljenca Otto in Flora prideta z Dunaja v to obmorsko mesto, ki od prve svetovne vojne naprej ni več avstro-ogrsko, temveč italijansko. Trst se obiskovalcema kaže kot očarljivo, privlačno sredozemsko središče, kraj uživanja in prijetnih sprehodov, vendar hkrati odkrivata vedno bolj utesnjujoče, zagatne in na koncu strašljive poteze kraja, v katerem se krepijo ideje iredentizma, vsakršnega sovraštva proti Slovencem, Slovanom, pa tudi Avstrijcem in drugim tujcem. Fašizem začenja svoj uničujoči pohod, na začetku katerega je prav požig slovenskega Narodnega doma 13. julija 1920 v Trstu. O tem torej beremo v prvem romanu, ki se osredotoča na čas, ko je gorel Narodni dom v Trstu. Roman Črni obroč je izšel pri založbi Mladika v Trstu. Napisan je v hitrem, vrtoglavem slogu in prepleta številne usode in osebne tragedije, odkriva zanimive zgodovinske okoliščine in objektivna dejstva, kar nadgrajuje z literarno fikcijo. Je pričevanjski roman o trpljenju naroda, tako da bo nepogrešljivo branje tudi za mlajše in najmlajše, ki bodo spoznali slovensko zgodovino. Ob literarni vrednosti ima tako Črni obroč tudi še izjemno družbeno in ozaveščevalno valenco.

Povezuje: Nadia Roncelli, založba Mladika.

Beseda o knjigi: Martin Brecelj, založba Mladika.

Večer bodo z glasbo popestrili učenci Glasbene šole Sežana.

Prireditev bo v amfiteatru, če bo vreme slabo, pa v Veliki dvorani.

Dogodek prirejajo, v sodelovanju z založbo Mladika, Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana in Kosovelova spominska soba (Ljudska univerza Sežana). Soprireditelj: Glasbena šola Sežana.

 

Vstopnine ni.

OPOZORILO:
Če bo prireditev v Veliki dvorani, bo vstop mogoč le ob prevzemu brezplačne vstopnice pri naši blagajni – število brezplačnih vstopnic je zaradi ukrepov ob epidemiji Covid-19 omejeno.

koledar prireditev
< NOVEMBER 2020 >
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN