GLEDALIŠKI ABONMA 2019/20

petek, 4. oktober 2019

14. oktober 2019, ob 20.00

1. TMK, d. o. o., Ljubljana, v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields – PREDSTAVA, KI GRE NAROBE

4. november 2019, ob 19.30
2. Slovensko mladinsko gledališče: Andrej Rozman Roza po motivih Baala Bertolta Brechta – BAAL

9. december 2019, ob 20.00
3. Mestno gledališče ljubljansko: Nejc Gazvoda – TIH VDIH

20. januar 2020, ob 20.00
4. Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (Srbija): po motivih Pahljače Carla Goldonija – VENTILATOR

24. februar 2010, ob 20.00
5.) SNG Maribor – Drama: Yasmina Reza – BOG MASAKRA

30. marec 2020, ob 19.30
6.) Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice: Franc Feri Lainšček – PETELINJI ZAJTRK

š ›

TMK, d. o. o., Ljubljana, v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.

Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields: PREDSTAVA, KI GRE NAROBE

Komedija.

Režija: Jure Ivanušič.

Igrajo: Mario Dragojević, Dominik Vodopivec, Matej Zemljič, Robert Korošec, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Vesna Kuzmić, Klara Kastelec, Sara Gorše, Vid Klemenc.

Dramsko društvo se loti svoje največje in najzahtevnejše gledališke produkcije dosedaj: kriminalke angleškega tipa z naslovom Umor v dvorcu Haversham. A predstava jim nikakor ne »steče«. Zaporedje nepredvidljivih in noro zabavnih dogodkov hitro spreobrne dogajanje na odru iz slabega v katastrofalno. Vse gre namreč narobe – igralci uporabijo napačne rekvizite, če pa že uporabijo prave, jim ti razpadejo, scenski elementi se nikakor ne obnašajo tako, kot bi se morali, še kulise pričnejo razpadati. Zasedba trmasto poskuša, ne glede na vse težave, čimbolj točno in resno izpeljati predstavo. Kljub temu, da se jim onesvesti glavna igralka, da se nekam izgubi scenarij, da z zidu padejo vsi scenski elementi in da se igralci spotikajo ob vse in vsakogar (tudi lastno besedilo). Bodo igralci sploh uspeli pripeljati predstavo do konca?

Predstava traja 2 uri in ima 15 minut odmora.

Na programu 14. oktobra 2019, ob 20.00.

 

Slovensko mladinsko gledališče

Andrej Rozman Roza po motivih Baala Bertolta Brechta: BAAL

Groteska z glasbo.

Režija: Vito Taufer.

Igrajo: Ivan Godnič, Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga, Matija Vastl.

Glasba v živo: Vasko Atanasovski Trio (Vasko Atanasovski: vokal, saksofon, flavta; Dejan Lapanja: kitara; Marjan Stanić: bobni, tolkala).

Rozmanov Baal ni prevod niti adaptacija, ampak popolnoma avtonomno avtorsko delo. Roza gradi predvsem na skrajno egocentričnem odnosu Brechtovega lika do družbe in ljudi. Zgodbo prestavlja v sodoben čas in naš prostor, zato so nekoliko bolj izpostavljene nacionalne teme. Njegov Baal je v primerjavi z izvirnimi različicami bolj povezan in besedilno lahkoten, dialogi so napisani v verzih. Ker je izvirni Baal pesnik, »otrok« mladega Brechta, mu je Roza pripisal nekaj svoje mladostne poezije. In prav ta je razlog, da se je Vito Taufer odločil zanj kot tistega avtorja, ki naj Brechtov lik prestavi v tukaj in zdaj: spomnil se je, kako ga je v začetku osemdesetih prvič slišal, ko je »izvajal« svojo poezijo. V njej je zaznal prav takšno mešanico naivnosti in grozovitosti, na kakršno zdaj meri njun Baal.

Predstava traja 2 uri in 15 minut in ima en odmor.

Na programu 4. novembra 2019, ob 19.30.

 

Mestno gledališče ljubljansko

Nejc Gazvoda: TIH VDIH

Drama.

Režija: Nejc Gazvoda.

Igrajo: Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik, Lara Wolf k. g.

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi najmlajši hčerki, ki jo vsi kličejo »tamala« in ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni. Tamala ima sestro Petro in brata Marjana, ki sta od nje starejša več kot 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Petra, ki s fantom Janezom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, 34-letni Marjan pa še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč. In Maja ravno na ta dan prihaja na obisk. A Tamala vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

Predstava traja 1 uro in 50 minut in nima odmora.

Na programu 9. decembra 2019, ob 20.00.

Nagrade: 49. Teden slovenske drame v Kranju – Nejc Gazvoda, nagrada Slavka Gruma za dramsko besedilo.

 

Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (Srbija)

Po motivih Pahljače Carla Goldonija: VENTILATOR

Komedija z glasbo.

Režija: Jaka Ivanc.

Igrajo: Igor Štamulak, Lehel Soltis, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec, Zoltán Sirmer, Judit László, Tjaša Hrovat/Vesna Pernarčič (alt.), Rok Matek, Dániel Huszta, Aleš Valič/Jaša Jamnik (alt.).

Vzhičeni Evaristo je zaljubljen v lepo Candido, ki svojo ljubezensko strast hladi z majhnim damskim ventilatorjem. Usodne zaplete sproži prav ta ventilatorček, ki Candidi nesrečno pade na tla in se polomi. Takrat se v dogajanje vmešajo še opravljiva štacunarka Suzana, obubožani in naduti Grof in drugi prebivalci Novih hiš, kjer se vse skupaj dogaja. Evaristo namreč kupi nov ventilator, ki pa namesto v rokah njegove ljubljene Candide pristane v drugih rokah, žepih, torbah in skrivališčih. Vsakokrat, ko ventilator zamenja lastnika, se sproži nov zaplet, ki med zaljubljenci neti spore.

Tokrat je Goldonijeva komedija postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči. Prebivajo v zasilnem naselju Novih hiš in se vsak po svojih močeh preživljajo. Čeprav se je red sveta podrl, med njimi še vedno vlada družbena hierarhija. Med ostanki civilizacije pa ljudi iz včerajšnjega sveta žene naprej samo ena stvar: ljubezen. To je večjezikovna komedija z veliko glasbe in še več nesporazumi, saj se prebivalci Novih hiš med seboj sporazumevajo v treh ali celo štirih jezikih.

Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

Na programu 20. januarja 2020, ob 20.00.

 

SNG Maribor – Drama

Yasmina Reza: BOG MASAKRA

Komedija.

Režija: Ajda Valcl.

Igrajo: Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić,/Matevž Biber, Ksenija Mišič, Kristijan Ostanek.

Dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen incident pri običajnem pobalinskem ravsanju? Ali za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro sankcionirati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti Rezine igre, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane (tudi z ustreznim plačilom novega zoba), fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, relativno dobro situirani in varni. Seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je mestoma povsem nasprotno … ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več zaustaviti. V ostrih in duhovitih dialogih, ki se sučejo skoz vratolomne preobrate in spremenljiva zavezništva (spočetka si nasproti stojijo v parih, a seveda se moška potem povežeta nasproti svojima ženama, onidve pa tudi), bodo izpostavljeni, poveličani in ironizirani najrazličnejši motivi iz njihovega vsakdana, pa tudi njihovi življenjski nazori – in vse postane orožje: domače pecivo in skrb za hišne ljubljenčke, obsedenost s telefonom, navdušenje nad neevropsko umetnostjo, problematični farmacevtski posli, odnos do žensk, odnos do otrok, odnos vojn po svetu … V meščanskem stanovanju se sproži prava vojna, ki pa jo vseskozi bijejo z orožjem komedije.

Na programu 24. februarja 2020, ob 20.00

Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

Nagrade: Vladimir Vlaškalić – Glazerjeva listina tudi za lik Michella, 2018.

 

Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Franc Feri Lainšček: PETELINJI ZAJTRK

Romantična komedija.

Režija: Gojmir Lešnjak - Gojc.

Igrajo: Damijan Perne, Nika Brgant, Sašo Dudič, Milan Trkulja/Tomaž Cvar, Matej Mužan/Kajetan Bajt, Aleš Rotar, Gašper Stojc, Tone Bertoncelj, Katja Ogrin.

lad fant, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Lojzu, lastniku avtomehanične delavnice. Nekoč se je Lojzu klanjala cela juga in v Sarajevu davnega leta 1975 mu je s poljubom na čelo "pjevačica" Jelena osmislila življenje. Poljub, ki ga ne bo pozabil do smrti! Lojze vajencu za bivanje ponudi majhno sobo in Djuro se vanjo naseli. Z mojstrom vzpostavita očetovski odnos, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo polno mojstrovih modrosti in napotkov za življenje. Kvartopirska klapa, ki se dobiva pri Lojzu na taroku in praznjenju steklenic žganja, spremljajo  sočni, iskreni, zabavni  in predvsem nesmiselni dialogi. Skoraj vsi po vrsti. Malačič odkrije Lojzu hrvaško zvezdnico Severino in začne se novo poglavje v mojstrovem življenju. Djuro se speča z Bronjo, poročeno z lokalnim kriminalcem, mafijcem, trgovcem z belim blagom in največjim frajerjem daleč naokoli, Lepcem. Bronjino zapeljevanje mladega vajenca je zelo spontano, očarljivo in romantično, vendar skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Lojze sanja o najbolj seksi "pjevačici" Severini, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi na Belc pod Kepo... Lepec Lojzu omogoči, da jo spozna tudi osebno in zgodi se!

Predstava traja 2 uri in ima en odmor.

Na programu 30. marca 2020, ob 19.30.

Nagrade:

- Čufarjeva plaketa za najboljšo predstavo po izboru žirije, 31. Čufarjevi dnevi 2018

- Čufarjeva plaketa za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 31. Čufarjevi dnevi 2018

- matiček za najboljšo predstavo na 57. Linhartovem srečanju 2018

- matiček za moško vlogo na 57. Linhartovem srečanju – Damijan Perne

- priznanje za najboljšo predstavo po izboru publike, 14. festival komedije Pekre 2018

- najboljši komedijant 14. festivala komedije Pekre 2018 – Damijan Perne.

š›

Cena abonmaja: 80 EUR (ob vpisu 30 EUR).

Ob vpisu je potrebno vplačati 30 EUR, 50 EUR je mogoče odplačati v dveh obrokih (en obrok v novembru 2019 in drugi v februarju 2020).

Abonmaja ni mogoče plačati z darilnimi boni.

Cena za ogled ene predstave: 18 EUR (parter) in 15 EUR (balkon); z nakupom abonmaja prihranite za sedež v parterju 28 EUR.

ABONENTI si bodo lahko v sezoni 2019/20 brezplačno ogledali tri filme po izbiri. Ob prevzemu vstopnic za filme je potrebno predložiti ABONMAJSKI KARTONČEK.

Pridržujemo si pravico do sprememb programa in terminov, o čemer vas bomo obvestili pravočasno.

POZOR: ure začetkov predstav smo prilagodili glede na dolžino predstav, saj je kar nekaj abonentov zaprosilo za spremembo ure v vrnjenih anketnih vprašalnikih. Tako predstavi BAAL in PETELINJI ZAJTRK začenjamo ob 19.30!

Abonmajski program sofinancira Občina Sežana.


          PRIJAVNICA                  GLEDALIŠKI ABONMA     
    ABONMAJSKA BROŠURA 

koledar prireditev
< OKTOBER 2020 >
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN